REUNIONS

 

 

CRÒNICA DE LA REUNIÓ DEL DIA 7 D'ABRIL DE 2009

 

 

Amb l’assistència del 12% del clero diocesà, ens reunim el dia 7 d’abril puntualment a les 11.

Es comença  per informacions sobre l’homenatge pels 50 anys de sacerdoci del Bisbe, de la Missa Crismal, de la conferència de Mn. Oriol Tataret, dels nomenaments de Bellpuig i Balsareny, de l’enterrament de Mn. Josep Serra, de les obres del Palau Episcopal... Ens hem interessat vivament pels sacerdots malalts, de l’editorial de Regió 7 de diumenge dia 5 que porta per títol EL BISBE DE VIC DECLARA INAUGURADA UNA FOSCOR, i que acaba dient “L’insòlit és que l’Església catòlica, fos quina fos la seva posició en cada moment, sempre havia excel·lit en l’art de guardar refinadament les formes, en l’exercici de la subtilitat diplomàtica. Ara avança cap a la mala educació.”...

 

El tema que ens ha ocupat més estona ha estat la reflexió sobre la greu crisi que afecta tantes famílies i amb la perspectiva fosca que no hem tocat pas fons.

Hom comenta la notícia, publicada pel servei de notícies del Fòrum, de què el bisbe de Segòvia ha recomanat als capellans de la seva diòcesi un «signe testimonial». El prelat ha suggerit als preveres que donin el 10% de les seves nòmines del mes de maig al que s’anomena Banc de Caritat. Aquesta iniciativa prové de Càritas i està destinada a ajudar les famílies que tenen algun membre en l’atur o que passen per una situació econòmica greu per culpa de la crisi que castiga l’economia domèstica.

 

Un grup dels capellans del Fòrum han donat ja la seva conformitat en aquesta col·laboració econòmica i veuen bé que sigui Càritas qui gestioni aquests diners.

Hi ha el propòsit per a la reunió vinent de preparar i publicar un document de sensibilització. I ens agradaria que més enllà dels diners que es puguin aportar (que seran per pocs) sigui això un signe de què uns capellans estan al costat d’aquells que estan en la pitjor situació a causa de la crisi. Algú diu que per comptes del 10%, fos un 5% perquè l’economia la tenen ja molt justeta.

Hom comenta que la situació mundial actual porta o pot portar: a) a una crisi financera i econòmica (i cal buscar-ne les causes); b) a una crisi social que comporta drames personals, familiars i amb gent amb poquíssims ingressos pel subsidi d’atur i gent que ja no tenen cap subsidi, robatoris, “mala llet”..., i c) a una crisi política que reforça els estats i que pot portar al populisme i a les dictadures.

 

També, es reflexiona sobre: a) la necessitat de intensificar la vida espiritual; b) “cuidar” molt les relacions personals, ser “gent de bon tracte” [Fl 4,5 i Tt 3,2] i c), acceptació del pluralisme sense reserves.

 

Es parla també dels problemes del Papa i més en concret de la doctrina actual de la jerarquia sobre el moment en que comença la vida humana en un fetus. Doctrina que ha variat molt al llarg de la història i que avui no té gaire en compte, com tampoc en altres temps per prepotència, les aportacions de la ciència.

 

Es comunica que el dia 28 d’aquest mes fan Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona a Mn. Josep Perarnau, capellà del nostre bisbat.

 

També es comenta que el dia 21 hi ha reunió dels Fòrums de Catalunya

 

Es recomana la lectura del llibre “Olor de colònia” de Sílvia Alzamora (Edicions 1984), que va néixer a  Pui-reig el 1944. Es tracta d’una obra que ens acosta vivament la vida d’una colònia tèxtil del Llobregat (algú diu que és Cal Vidal). També recomanem un altre llibre: “L’Escàlem” de Martí Amagat. Homilies del cicle B. Són unes homilies que uneixen la brevetat, la claredat, l’arrelament a la terra i la gent, l’erudició, el llenguatge poètic, la modernitat i l’espiritualitat evangèlica. Es troba a la llibreria Claret de Barcelona.

 

Es proposa el dia 5 de maig per a la pròxima reunió.