REUNIONS

 

Crònica de la reunió del dia 6 de maig de 2008, a Torà

 

 

Malgrat la impossibilitat per assistir d’alguns participants habituals al Fòrum, la participació en aquesta sessió fou del 13% del clergat diocesà.

 

S’acorden fer dues reunions més abans d’acabar el curs: una al juny i una altra al juliol.

 

Ens interessem vivament per la salut dels capellans malalts i ens dol la malaltia de Mn. Ubicí Santamaría i la de Mn. Ramon Barniol. També es comenta el cas de les jubilacions voluntàries de Mn. Josep Vila Boixader i Mn. Ramon Florensa que segons el cànon 538 &3, “El rector que ha complert setanta cinc anys d’edat “és pregat” de presentar la renúncia del càrrec al Bisbe Diocesà,...” com també de les jubilacions obligatòries que en contra d’aquest cànon està fent el nostre bisbe.

 

Seguint l’acord de la reunió anterior i, complint el nostre deure (i dret de sentir-nos responsables) com a capellans de tot el que passa al Bisbat i més especialment amb el seu Presbiteri,

 

DENUNCIEM:

 

-         La dexació, per part del Bisbat, de les qüestions relatives a una veritable pastoral que integri totes les comunitats i es dediqui, en canvi, quasi amb una dedicació obsessiva, a “fer diners” a tota costa, fins i tot extorsionant.

 

-         Que el Bisbat cobri a les parròquies els interessos dels préstecs per obres en les rectories llogades quan fins fa poc tots els seus rendiments no anaven pas a la parròquia i quan fins ara les obres de conservació anaven a càrrec de l’arxiprestat.

 

-         Que el Bisbat cobri el 45% dels ingressos ordinaris. Creiem que això és molt abusiu i que, a més,  va contra la lletra, l’esperit i el costum de fer dels bisbats que poden demanar a les parròquies una quantitat moderada, segons el cànon 1263.

 

-         Que continuen les ingerències, (fins i tot preguntant als fidels), per part de persones del Bisbat, en les parròquies, al marge o d’amagat del seu rector.

 

-         L’opacitat dels comptes del bisbat, havent-se promès en una reunió de Consell del Presbiteri que es donaria un balanç de situació on es pot veure la marxa econòmica del bisbat, sempre s’ha donat solament la quantitat d’ingressos i sortides que serveix per ben poca cosa i a on s’hi pot amagar totes les partides que es vulgui.

 

-         El molt poc respecte i confiança amb els capellans en l’aspecte econòmic, arribant a extrems ridículs de “desaprovar despeses d’uns 20€”.

 

-         Que es viu una situació de dues economies que ens les fan enemigues una de l’altra: el que va a favor del capellà o de la parròquia es veu com a enemic del bisbat; i el que és bo pel bisbat és una pèrdua pels capellans i parròquies. No havia passat això mai en la malaguanyada Ajuda a l’Església.

 

-         La jubilació forçosa dels capellans al complir 75 anys fonamentant-se amb una decisió del Consell del Presbiteri restrictiva del que diu el Dret Canònic en el cànon. 538 &3 que diu que el rector es pregat de presentar la seva renúncia davant el bisbe que sospesarà les circumstàncies i l’oportunitat de fer efectiva aquesta renúncia. Segurament aquesta resolució del CP és invàlida perquè retalla els drets que la legislació general dóna al capellà: el capellà no es “pregat” sinó quasi “obligat”. La seva renúncia és quasi automàtica. També cal dir que, a part del dret, aquesta no és la manera de fer en el nostre bisbat. Per això preguntem seriosament ¿quins avantatges se’n treu de tenir “adscrits”? ¿Quins avantatges, fins ara, se n’ha tret del sistema de “parròquies de referència”? En canvi, sí que entre tots, capellans i fidels, en sofrim múltiples inconvenients de tot ordre. ¿Com és que a cap bisbat de Catalunya, el sistema de parròquies de referència no s’aplica amb la rigidesa i extremositat que es fa al nostre bisbat (en altres bisbats, els capellans que són adscrits, si tenen cura de parròquies tenen a més del títol d’adscrits a la parròquia de referència, també tenen el títol de rector de les parròquies que en tenen cura; en altres bisbats no en diuen parròquies de referència, sinó parròquies referides en sentit bi-direccional, etc.)?

 

 

APORTACIONS 

 

Hi ha una interessant col·laboració escrita de Mn. Jesús Huguet a la qual s’hi aporten altres punts de vista que fan que es torni a repensar la seva redacció de cara a una nova circular del Fòrum.

 

Sobre el llibre que ja vam recomanar “Aproximación històrica a Jesús de Nazaret” de J.A. Pagola, es diu que la crítica del Bisbe de Tarazona i els seus col·laboradors, ha fet retardar l’aparició de la seva traducció catalana. Acusacions no sobre la institució, com podria suposar-se, sinó sobre la dignitat de Jesús. Acusacions d’arrianisme, que els qui les fan, també són sospitosos de docetisme i monofisisme pràctic. González Faus els titlla de nestorians ja que donen tota la culpa a l’individu i llavors és quan cauen en l’ascetisme i en la imposició de la confessió individual.

 

Tots ens adonem que el nostre cristianisme no “enganxa”. Llavors es busquen pastorals impactants. En canvi el que cal són coses més simples: la manera de viure de Jesús (Heb.10,20; Gal 22), no a base de grans muntatges, sinó del testimoni de cada dia en la manera de viure prop de la gent, no per conveniència sinó per convenciment.

 

Es parla de les Verges Consagrades (el Dret Canònic en parla i el Bisbe també en el Full Diocesà del dia 4 de maig. S’ha fet públic el cas d’una persona del bisbat, que més que ajudar-la, pot ser que la perjudiqui la publicitat feta.).

 

Ens PREOCUPA:

 

-         la manera d’harmonitzar una crítica ben feta amb la caritat.

 

-         la manera d’organitzar-nos i, sobretot decidir (a semblança del món del treball) davant les injustícies eclesiàstiques. Tot el clergat del bisbat és reaci, per no fer mullader, a  fer ús dels òrgans de defensa que tenim.

 

-         com es podria actuar “legalment” per evitar l’impost abusiu del 45%. (Tant que el nostre bisbe es fixa en com es comporten els altres bisbats, ¿ens podria dir d’algun bisbat que n’exigeixi un tribut tan elevat?

 

-         que el bisbat (havent-hi taules de retenció de l’IRPF) hagi retingut molt més del compte a les nòmines dels capellans (uns 130 euros). En la pàgina del bisbat, després d’haver llegit el missatge del Fòrum, no en dóna cap explicació, sinó que insisteix exclusivament en la "creueta" per l’Església, quan molts no l'haurien pogut posar al no estar obligats a fer la declaració, si no fos perquè el Fòrum ho ha aconsellat per a recuperar uns diners retinguts de més.

 

Davant d’aquest últim aspecte:

 

- Transcrivim el recent comunicat del Fòrum als capellans que tenen email amb el prec de fer-lo arribar als companys que no en tenen:

“Des del Fòrum Ondara comuniquem a tots els capellans, especialment als que només reben la nòmina del Bisbat i, per tant. no tenen obligació de fer la declaració de renda, que és bo de fer-la per les següents raons:

1.- El bisbat ha retingut més diners del que tocaven durant el 2007 i, per tant, si feu la declaració us tornaran aquests diners (uns 130 euros).

2.- Podeu exercir la llibertat de marcar, o no, la casella per a finalitats socials i/o per a l’Església catòlica.

Es pot demanar l’esborrany a Hisenda a través de la web www.agenciatributaria.es i, si esteu d’acord, confirmar l’esborrany. Així de fàcil.”

 

- Citem que al bloc del bisbat ràpidament s’avisa que no es faci la declaració de la renda per internet ja que el formulari que fa servir sols marca la creueta per fins socials. Cosa que no és veritat, ja que hi ha capellans que els hi surten marcades totes dues opcions o una de sola. En tot cas, si es vol, sempre es pot corregir. Citem com a prova suplementària la mateixa publicació “xtant” que el bisbat ens ha fet arribar on també ens indica que es pot fer la declaració de la renda per internet, pregant de posar la creueta a l’assignació per l’església.

 

També se suscita un viu debat sobre l’obligació de posar la creueta a la declaració de renda. Hi ha criteris per a tots els gustos i tots hi aporten les seves raons, que ens enriqueixen mútuament:

 

      *Complir el deure d’ajudar l’Església.

      *L’Església  ha de portar tots els comptes clars.

      *El fidel té altres mitjans d’ajudar l’església (com ara les aportacions periòdiques o la col·lecta de cada festa)

      *L’assignació tributària és dir-li a l’Estat que continuï ajudant al sosteniment de ’Església.

      *Hi ha molts capellans i bisbes que no posen la creueta perquè no fan la declaració.

      *Amb la creueta s’ajuda a l’església espanyola que és majoritària en la COPE que no respecta les persones, ens agredeix en alguns dels seus programes i manté una actitud que no és gens evangèlica.

     *No posar la creueta pot escandalitzar els fidels, si ho saben, o al gestor si es fa amb ell.

 

Pròxima reunió: dimarts, 3 de juny de 2008.